Akoestische wandpanelen, beter bekend als ‘panelen met latjes’, tref je sinds een aantal jaar steeds vaker aan in hotels, woningen en kantoren. Door de populariteit ervan zijn er in korte tijd al tientallen aanbieders te vinden. In deze blog leggen we je de verschillen tussen de panelen uit. Na het lezen van deze blog heb een aantal handvatten die je helpen bij het maken van je keuze!
Prijs, prijs, prijs
Laten we met de deur in huis vallen. Het is je in je zoektocht naar een akoestisch wandpaneel vast niet ontgaan dat de prijzen erg van elkaar verschillen. Laagsegment panelen zijn al te vinden vanaf ongeveer €50,- per pak. Panelen uit het hogere segment kosten tot wel €200,- per pak.
De prijs van een akoestisch paneel wordt beïnvloed door de lengte van het paneel, materiaalgebruik, het fabricageproces, de afwerkingskwaliteit, het merk, installatiegemak en specifieke eigenschappen van het paneel. Sommige panelen zijn bijvoorbeeld toepasbaar in vochtige ruimtes zoals een badkamer of toilet. Tot slot spelen transportkosten ook een steeds grotere rol in de totaalprijs.
Verschillende Types Achterplaten
Misschien denk je, wat maakt het type achterplaat nou uit? Het antwoord is: heel veel! De door de producent gekozen achterplaat heeft een grote impact op de akoestische werking. Daarnaast heeft het ook invloed op het gewicht, de prijs en het gemak waarmee je een paneel kunt verwerken. Een achterplaat van hout, aluminium of mdf is steviger als bijvoorbeeld vilt of schuim. Hierdoor is het beter geschikt wanneer je het wil gebruiken als ‘blinde’ deur of er andere zaken aan wilt monteren zoals een kapstok, schilderij of plank. Een achterplaat van schuim of vilt is daarentegen makkelijker te verwerken (bijv. met een stanleymes i.p.v een zaag). Let daarom goed op de gebruikte type achterplaat tijdens het kiezen van een akoestisch paneel. Elke soort heeft zijn voor- en nadelen.
Veelgebruikte materialen voor achterplaten zijn: hout, MDF, vilt, schuim, textiel, aluminium of specifieke geluidsabsorberende materialen.
Afmetingen
Panelen variëren in lengte, breedte en dikte. De kortste panelen beginnen bij een lengte van ongeveer 60 cm en lopen door tot ongeveer 300 cm. De meeste oudere woningen hebben een plafondhoogte van ongeveer 240 cm. Woningen die zijn gebouwd onder het nieuwe bouwbesluit hebben een plafondhoogte van minimaal 260 cm. Let hierop bij het kiezen van een paneel. Het mooiste effect krijg je wanneer je de hele muur kunt bedekken met één paneellengte. Hiermee voorkom je aansluitnaden. Ook de dikte van de akoestische latten die op de achterplaat worden geplaatst en de ruimte tussen de individuele verticaal geplaatste latjes heeft impact op de werking en het aangezicht. Dikkere verticale latjes geven het akoestisch paneel meer diepte. Hoe groter de ruimte tussen de individuele verticale latjes hoe ‘kaler’ het paneel oogt. Panelen uit het lagere segment hebben vaker zes dunnere verticale latjes per 30 cm breedte, waar de panelen uit het midden- en hoog segment vaker zeven verticale latjes per 30 cm breedte hebben.
Hieronder staan de gemiddelde hoogtes van een plafond voor huizen in Nederland:
Leeftijd woning | Woonkamer | Keuken | Slaapkamer |
---|---|---|---|
Ouder dan 100 jaar | 2 meter | 2 meter | 1,90 meter |
Jaren 50-60 | 2,20 meter | 2,20 meter | 2,20 meter |
Vanaf jaren 70 | 2,40 meter | 2,40 meter | 2,20 meter |
Nieuwe woning | 2,60 meter | 2,60 meter | 2,40 meter |
Materiaalgebruik en Afwerkingskwaliteit
Denk voor de aanschaf van akoestische panelen goed na over de toepasbaarheid van het gekozen materiaal. Panelen van bijvoorbeeld hout of mdf zijn minder goed toepasbaar in een vochtige ruimte. Wil je panelen aan de buitenzijde van je woning bevestigen of in de tuin? Dan is een aluminium of plastic paneel mogelijk een betere keuzen voor jou. Wil je de akoestiek in je woon- of slaapkamer verbeteren? Kies dan voor een mooi paneel van natuurlijk materiaal zoals hout. Je zult het verschil duidelijk merken!
Dan is er nog de afwerkingskwaliteit van het akoestisch paneel. Elke verticaal geplaatste lat heeft drie zichbare zijden. Het merendeel van de akoestische panelen in het lage- en middensegment heeft alleen de voorkant van de verticaal geplaatste latjes netjes afgewerkt. Het resultaat is dat wanneer je schuin tegen een paneel aankijkt je tegen een onafgewerkte stuk product aankijkt. Bij driezijdig afgewerkte panelen heb je geen lelijke kanten. Daarnaast biedt driezijdige afwerking extra bescherming, esthetiek en duurzaamheid aan de panelen. Nu je dit weet, kun je het waarschijnlijk nooit meer ‘niet zien’ wanneer een paneel slechts eenzijdig is afgewerkt (sorry!).
Zoals je hieronder kunt zien, ziet eenzijdig (links) er vanaf de voorkant er hetzelfde uit als driezijdig (rechts). Maar vanaf de zijkant zie je het verschil.
Duurzaamheid
Sommige panelen zijn vervaardigd uit gerecyclede materialen en zijn volledig recyclebaar, waardoor ze een duurzamere optie zijn die positief bijdraagt aan het milieu. Bij natuurlijke producten zoals hout en mdf kun je erop letten of er een FSC-keurmerk aanwezig is. Dit betekent dat het hout uit een duurzaam beheerd bos afkomstig is.
Montage
De installatie van akoestische panelen kan variëren afhankelijk van het type paneel. De meeste panelen zijn eenvoudig zelf te monteren met schroeven, klemmen of high-tack lijm, terwijl andere professionele installatie vereisen (bijvoorbeeld aluminium panelen die worden aangebracht als gevelbekleding aan de buitenkant van een woning).
Akoestische panelen van Dutch Goldcrest
Dutch Goldcrest biedt een breed scala aan hoogwaardige akoestische panelen voor muur en plafond aan. Zowel met als zonder verticale latjes. Deze panelen hebben een lengte tot 277 cm lang, waardoor de meeste muren van plafond tot vloer met één paneel bedekt kunnen worden. Daarnaast heeft elk paneel heeft het FSC-keurmerk.
Heeft de informatie op deze pagina je geholpen, of mis je juist informatie? Laat het ons weten in de reacties onder deze blog. Wij (en toekomstige lezers) zijn je dankbaar!
Reactie plaatsen
Reacties